Menu
Obec Perštejn
Perštejn

Nakládání s nepoužitelnými léčivy

3. Pojmenování (název) životní situace

Nakládání s nepoužitelnými léčivy

4. Základní informace k životní situaci

Léčiva, která jsou nevyhovující jakosti (např. změna jejich vzhledu), s prošlou dobou použitelnosti (je vyznačena na jejich obalu), uchovávaná za jiných podmínek (např. teplotních a světelných podmínek než je uvedeno v příbalové informaci u léčivého přípravku) nebo připravená za jiných než předepsaných podmínek nebo zjevně poškozená (např. potrhaný a znečištěný obal léčivého přípravku) anebo nespotřebovaná, se označují jako nepoužitelná léčiva a musí být zneškodněna / odstraněna včetně jejich obalů tak, aby nedošlo k ohrožení života a zdraví lidí nebo zvířat anebo životního prostředí [§ 88 odst. 1 zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech), ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o léčivech")].

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Každý občan může dobrovolně a bezúplatně předat nepoužitelné léčivo do jím zvolené lékárny, která je povinna od něj nepoužitelné léčivo převzít.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

V případě, že se nacházejí v domácnosti léčiva nepoužitelná (ve smyslu bodu 04), měl by je občan předat do lékárny, která zajistí jejich zneškodnění / odstranění ve smyslu zákona o léčivech.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Každý občan by si měl pravidelně kontrolovat obsah své "domácí" lékárničky a vyřazovat z ní léčiva, která jsou (ve smyslu bodu 04) nepoužitelná nebo jsou např. bez obalu a označení a nelze zjistit, o jaké léčivo se jedná.
Není účelné, a to ani z důvodů ekonomických, ani z důvodu trvale rostoucí spotřeby léčiv, hromadit v domácnosti léčiva, aniž by to bylo opodstatněné. Taková zásoba by měla obsahovat jen léčiva nejvíce frekventovaná a samozřejmě ta, která občan užívá při svém chronickém onemocnění.
Podotýkáme, že by měla být věnována patřičná pozornost podmínkám, za nichž jsou léčiva uchovávána (zejména teplota, vlhkost či světlo), a v tomto ohledu respektovat upozornění výrobce uvedené v příbalové informaci k léčivu. Doba použitelnosti u některých lékových forem léčiv (např. sirupy, kapky, masti, krémy) může být časově omezena po prvním otevření.
Stříkačky, jehly apod., které jsou obalem léčivého přípravku ve smyslu nepoužitelného léčiva, musí lékárna (dle výše uvedeného požadavku zákona) převzít k likvidaci.
V případě, že se nejedná o léčivé přípravky, příp. obaly léčivých přípravků, lékárna nemá povinnost je od příjemce převzít. V takovém případě je nutné se obrátit přímo na subjekt, který je dle § 14 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zařízením k využívání, odstraňování, sběru nebo výkupu odpadů, kterému byl na základě rozhodnutí krajského úřadu udělen souhlas k provozování činnosti v této oblasti. Souhrnný přehled těchto zařízení by měl sdělit daný krajský úřad.
Nepoužitelnými léčivy (ve smyslu bodu 04) jsou i neotevřená balení léčiv, u kterých zatím neuplynula doba použitelnosti, jež však nelze použít pro léčbu např. z důvodu vedlejších účinků nebo ukončení léčby. I tato léčiva vrácena občanem do lékárny musí být zneškodněna a nesmí být znovu použita při poskytování zdravotních služeb.
Je nutné si uvědomit, že léčiva podléhají před uvedením na trh velmi přísným pravidlům, včetně jejich stabilitních zkoušek apod., a nesprávným zacházením, zejména nedodržením podmínek uchovávání, může dojít k jejich inaktivaci nebo tepelnému či chemickému rozkladu, což může ohrozit zdraví pacienta.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Nepoužitelná léčiva občan předává do lékárny, a to přímo osobně zaměstnancům lékárny nebo do příslušně označených kontejnerů v lékárně.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Žádné doklady ani listiny nejsou stanoveny.
Do lékárny musí občan přinést pouze léčiva, která chce odevzdat nebo jejichž odevzdání chce konzultovat.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Při předávání nepoužitelných léčiv občanem do lékárny se žádné formuláře ani obdobné doklady nepoužívají, neboť cílem ustanovení citovaného zákona o léčivech bylo - podpořit zájem občana odevzdat nepoužitelná léčiva do lékárny k bezpečnému zneškodnění bez jakýchkoliv administrativních průtahů, které by byly pro občana zátěží.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Jak je uvedeno výše, jedná se o bezúplatný akt - jak v případě předání léčiv občanem, tak při jejich převzetí lékárnou.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Lhůty nejsou stanoveny a ani je stanovit nelze; léčiva je možné odevzdávat průběžně.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

V části procesu zneškodňování nepoužitelných léčiv se jedná pouze o občana a lékárnu.
Další postup se již občana netýká - lékárna předává nepoužitelná léčiva osobám, které jsou oprávněny je zneškodňovat.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Další činnosti nejsou stanoveny.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Tuto situaci není možné řešit elektronicky; nepoužitelná léčiva musejí být předána fyzicky.

28. Popis byl naposledy aktualizován

21.03.2014

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Úřad

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Svátek

Svátek má Josef

Státní svátky a významné dny na dnešek:

  • Mezinárodní den invalidů

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ubytování

Ubytovna sportovní areál
tel. 739 175 537

Ubytování koupaliště
tel. 739 175 395

Aktuální počasí

dnes, úterý 19. 3. 2024
skoro jasno 5 °C -1 °C
středa 20. 3. jasno 8/-2 °C
čtvrtek 21. 3. oblačno 5/0 °C
pátek 22. 3. jasno 6/-2 °C